Malbaie VIII Residence / MU Architecture

first_img Photographs Chevrons Charlevoix Malbaie VIII Residence / MU Architecture Canada Houses Area: 3400 ft² Area: 3400 ft² Year Completion year of this architecture project Save this picture!© Ulysse Lemerise Bouchard+ 30 Share ArchDaily “COPY” “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/481786/malbaie-viii-residence-mu-architecture Clipboard 2013 CopyHouses•Cap-à-l’Aigle, Canadacenter_img Year: Year: Architects: MU Architecture Area Area of this architecture project Projects photographs: Ulysse Lemerise BouchardPhotographs: Ulysse Lemerise Bouchard Structural Engineer: Malbaie VIII Residence / MU ArchitectureSave this projectSaveMalbaie VIII Residence / MU Architecture ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/481786/malbaie-viii-residence-mu-architecture Clipboard Client:Florent Moser, Alain RajotteDesign Team:Charles Côté, Jean-Sébastien Herr, Jean-Philippe Bellemare, Pierre-Alexandre Rhéaume, Sabrina Charbonneau.City:Cap-à-l’AigleCountry:CanadaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Ulysse Lemerise BouchardRecommended ProductsEnclosures / Double Skin FacadesFranken-SchotterFacade System – LINEAEnclosures / Double Skin FacadesAlucoilStructural Honeycomb Panels – LarcoreWoodAccoyaAccoya® Cladding, Siding & FacadesWoodTechnowoodPergola Systems“La Grange”, the new residence of the “Terrasses Cap-à-l’Aigle” development, is situated in the magnificent Charlevoix region. Its architecture highlights the rugged charm of the site while framing the breathtaking views of the St. Lawrence River. Located atop a ridge and surrounded by the neighboring forest, this large house dominates the site with its two storey height. Save this picture!Ground Floor PlanThe reinterpretation of the traditional barn found in the area is the driving force of the architectural concept. Fully wrapped in a dark gray metal cladding on its sides and roof, the residence protected from the elements features a familiar form. Three volumetric cuts in the main volume, coated in white cedar planks are made to clearly mark the entrance on ground-floor and create space for two terraces on the upper floor. As if the metal skin had been stripped off to reveal a more fragile interior, the envelope evokes the idea of a tree’s bark protecting its inner core. Save this picture!© Ulysse Lemerise BouchardThe experience of the house takes root in the basement, within its wood cladded and concrete formed walls, where a large playroom and children’s dormitory cohabit. At the ground level, the main lobby, entirely covered in wood, welcomes you in a cozy spa-like atmosphere. From the main entrance you can access four large en-suite bedrooms and the main staircase. In contrast to the white cedar walls, the railing of the staircase is made entirely of raw hot rolled steel. With surprising lightness it acts as a backbone connecting the different levels of the house. Save this picture!© Ulysse Lemerise BouchardAs we move from the basement to the top floor, we enter the living spaces overlooking the forest and the surrounding area. We gradually discover framed views of trunks, branches and foliage as our eyes are lost over the distant mountains. The upper level reveals itself as a large open plan with kitchen, dining, lounge and living space. The mirror effect of radiant concrete floor accentuates the fluidity of the space and reflects the abundant natural light onto cedar walls and ceiling. Under an impressive cathedral ceiling, a fireplace is conveniently placed in the center of the open plan to unify the various activities of reading, cooking, eating and relaxing. The ambiance of the space plunges us into a comfort similar to that of old wooden homes. At night, low light levels slip the ceilings into shadow creating a warm but mysterious atmosphere that evokes the traditional Québécois evenings of yesteryear.Save this picture!© Ulysse Lemerise BouchardProject gallerySee allShow lessDawnTown – Architecture Ideas Competition: Alternative MobilitiesArchitecture NewsWhy Do Architects Keep Struggling to Get By?Architecture News Share 2013 CopyAbout this officeMU ArchitectureOfficeFollowProductsWoodSteel#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesCap-à-l’AigleWoodHousesCanadaPublished on March 03, 2014Cite: “Malbaie VIII Residence / MU Architecture” 03 Mar 2014. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic BrassCompositesMitrexPhotovoltaic Solar Cladding – BIPV CladdingPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodPanel Façade SystemArmchairsUniForArmchair – ParigiLouvers / ShuttersBruagShading Screens – Perforated Facade PanelsAluminium CompositesSculptformAluminium Façade BladesCultural / PatrimonialIsland Exterior FabricatorsSeptember 11th Memorial Museum Envelope SystemWire MeshJakobWebnet in a Gymnasium in GurmelsDoorsLinvisibileLinvisibile Pocket Door | MareaPaintKEIMMineral Paint for Concrete – KEIM Concretal®-WLouversReynaers AluminiumSolar ShadingHandlesFormaniFitting Collection – ARCMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *