L’Orée des sens Apartments / Yves Ballot et Nathalie Franck

first_imgArchDaily Master Plan Year: “COPY” L’Orée des sens Apartments / Yves Ballot et Nathalie FranckSave this projectSaveL’Orée des sens Apartments / Yves Ballot et Nathalie Franck ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/961150/loree-des-sens-apartments-yves-ballot-et-nathalie-franck Clipboard Area: 3120 m² Year Completion year of this architecture project BETTEC:concrete structure engineer3b Batut:wood structure engineerHOLISUD:thermal engineerHCI:fluid engineerCity:CornebarrieuCountry:FranceMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Antoine Guilhem DucléonRecommended ProductsWindowsLibartVertical Retracting Doors & WindowsWindowsSolarluxSliding Window – CeroMetallicsStudcoWall Stop Ends – EzyCapWoodParklex International S.L.Wood cladding – FacadeText description provided by the architects. Location. This operation is located on “block E2” of the Z.A.C. Monges Croix-du-Sud designed by Bruno Fortier and Michel Desvignes in Cornebarrieu, a village on the northern outskirts of Toulouse. This urbanization enjoys a landscape where valleys, woods, hedgerows, views towards the old village have been preserved in PAZ, while only the wooded hillside of the Coulommiers road separates Cornebarrieu from the major airport sites of Blagnac.Save this picture!© Antoine Guilhem DucléonThis collective of 45 housing units is located on a platform created in the slope of the natural land facing due east. Like the other platforms provided for in P.A.Z, it is surrounded by a shrub table, a sort of base for the building while reinforcing the effect of an open balcony on the large landscape sometimes magically animated at the back by the Pyrenees.Save this picture!© Antoine Guilhem DucléonProgram And Architectural Treatment. The building is all in wood. It brings together the 45 apartments spread over 3 levels and in the basement a parking lot with 47 spaces. Known as “the milestone” because of its dominant position, at the confluence of the “Parkway” of the ZAC and the North alley, it plays the role of a ball joint on the urban level. Its particular geometry with its “folded” shape, relates to the main directions given by the large planted access roads of the ZAC.Save this picture!© Antoine Guilhem DucléonSave this picture!Site PlanSave this picture!© Antoine Guilhem DucléonEast Side / West Side, A Double Face. The “Jalon” unfolds and offers itself to the landscape on the east side. Its architectural treatment in horizontal layers lowers its height, reinforces its directions and creates a dynamic that resonates with the surrounding landscape. From the parkway, depending on the points or angles of view, totally different perceptions of this building appear, fluid fragments or continuities up to the North and South gables which oppose their frontality.Save this picture!© Antoine Guilhem DucléonOn the west side, it folds up to form with the foliage of the “Talabot path” a more intimate space, punctuated at the entrance by a pergola housing other parking lots. The facade expression plays more on verticality. Hollow and solid alternate in the upper levels, received on the continuous horizontal of the awning of the ground floor. This houses the glass airlocks of halls A and B giving access to the upper floors. This backyard gives direct access to the apartments on the ground floor West. A central passage between the north and south wings opens onto the platform and its unobstructed view. It leads to the RDC Est accommodation.Save this picture!© Antoine Guilhem DucléonThe exercise for us was to develop this particular shape from the thickness of the facade, made up of the exterior spaces as extensions of the housing; Extremely standard accommodation, most of which are small in size, suitable for a more modest clientele, the Z.A.C also offering a majority of individual T4 accommodation.Save this picture!© Antoine Guilhem DucléonSave this picture!© Antoine Guilhem DucléonEach level offers a different relationship to the outside: terraces on the ground floor, loggias on the ground floor, balconies on the ground floor. The large projection of the first floor eliminates the high and low views towards the ground floor terraces and the balconies of the 2nd floor. These thicknesses of the facade formulate the architecture of this building. Metal structures entirely suspend the loggias and balconies of the 2 upper levels, freeing up the covered space on the ground floor which thus completely detaches the stratum formed by the rhythm of the breezes seen from the loggias of the R + 1.Save this picture!© Antoine Guilhem DucléonThe proposal to Bouygues Immobilier to create this BBC complex with a wooden frame and the shape taken by the building, allowed us to escape the model of the “barre” collective. Woodwork and volumetry, an elongated low-rise template, helps to make this apartment building surrounded by nature stand out.Save this picture!© Antoine Guilhem DucléonMaterials. On the entire ground floor and at the bottom of the western loggias, the wood cladding is treated with 3-ply Douglas wood panels. The facades of the upper levels are clad in full height Douglas wood slats, distinguishing them from the ground floor. The exterior joinery is in larch wood, full height and decorated with hinged shutters.Save this picture!© Antoine Guilhem DucléonGlass angles enrich the interior of the accommodation and its relation to the exterior. The breezes seen from the R + 1 loggias are in laminated Douglas wood. The attic in Douglas wood cleats on a metal frame conceals the sensors and air renewal units. Galvanized steel bar guardrails accompany the volumetry of their transparent envelopes. The covers, also in galvanized steel, underline the horizontals.Save this picture!© Antoine Guilhem DucléonProject gallerySee allShow lessJennifer Toole Makes the Case for Better Bike NetworksInterviewsSakura House / Estudio PKaSelected ProjectsProject locationAddress:31700 Cornebarrieu, FranceLocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Share Photographs France Photographs: Antoine Guilhem Ducléon Manufacturers Brands with products used in this architecture project L’Orée des sens Apartments / Yves Ballot et Nathalie Franck Save this picture!© Antoine Guilhem Ducléon+ 24Curated by Paula Pintos Share 2013 “COPY” Yves Ballot, Nathalie Franck Architects: Yves Ballot et Nathalie Franck Area Area of this architecture project Lead Architects: Manufacturers: AutoDesk, Arcelor Mittal, Tilly ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/961150/loree-des-sens-apartments-yves-ballot-et-nathalie-franck Clipboard CopyAbout this officeYves Ballot et Nathalie FranckOfficeFollowProductWood#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsUrbanismUrban PlanningMaster PlanResidential ArchitectureHousingApartmentsCornebarrieuOn FacebookFrancePublished on May 06, 2021Cite: “L’Orée des sens Apartments / Yves Ballot et Nathalie Franck” 06 May 2021. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodGRP Siding Façade SystemGlassMitrexSolar GreenhouseMetal PanelsAurubisMill Finished Copper: Nordic StandardMetallicsHAVER & BOECKERArchitectural Wire Mesh – MULTI-BARRETTE 8130Enclosures / Double Skin FacadesIsland Exterior FabricatorsCurtain Wall Facade SystemsSealantsEffisusGutter Repair – TiteGutter3Aluminium CompositesSculptformAluminium Click-on BattensTiles / Mosaic / GresiteMargresPorcelain Tiles – Linea PrestigeMetallicsRHEINZINKZinc Roof Systems – Click Roll CapsTiles / Mosaic / GresiteTerrealTerracotta Cladding TileDoorsECLISSESliding Pocket Door – ECLISSE UnilateralWindowsJoskoWindows and Sliding Doors – ONE SeriesMore products »Save想阅读文章的中文版本吗?L’Orée des sens 木质公寓 / Yves Ballot et Nathalie Franck是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Projects CopyMaster Plan, Apartments•Cornebarrieu, Francelast_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *